czwartek, 30 grudnia 2010

Sajgonki na parze

Ledwo skończyłam jesc karpia w galarecie a już zatęskniłam za innymi stworami morskimi. Sajgonki w wersji smażonej na głębokim tłuszczu nie są najzdrowsze ale za to ugotowane na parze są pyszne, aromatyczne i bardzo zdrowe.
Składniki (8 dużych sajgonek) :
8 lub 16 papierów ryżowych
1 opakowanie makaronu ryżowego
100 g mięsa z łososia
4 paluszki krabowe
2 marchewki
2 cebule
2 garści suszonych grzybów (ja użyłam prawdziwki)
3 garści podgotowanych krewetek
3 liście białej kapusty

1. Grzyby zalewamy gorącą wodą a następnie wraz z krewetkami chwilę podgotowujemy. Wodę po gotowaniu można użyc do przygotowania zupy imbirowo grzybowej.
2. Wszystkie składniki dokładnie kroimy. Marchewkę można pokoic na drobne słupki lub posłużyc się obieraczką :) Łososia rozdrabniamy.
3. Jedną stronę papieru ryżowego zwilżam wodą, na środku układam nadzienie a następnie składam. Mniej wprawni w zwijaniu sajgonek mogą nałożyc jeszcze jedną warstwę papieru ryżowego, dzięki temu sajgonka będzie trwalsza.
4. Gotujemy ok 15 minut na parze, najlepiej w bambusowym koszyczku do gotowania na parze.
5. Do dania bardzo pasuje zupa imbirowa.



Smacznego!