sobota, 25 grudnia 2010

Imbir

Jest jedną z najważniejszych przypraw, imbir był uprawiany w tropikalnej części Azji od przeszło 3000 lat oraz szeroko stosowany w starożytnych Indiach i Chinach.
Prawdopodobnie Fenicjanie sprowadzili imbir w rejon Morza Śródziemnego, był on znaną i cenioną przyprawą stosowaną przez starożytny Egipt, Grecję i Rzym. Kłącza imbiru są latwe w transporcie dlatego z taką łatwością podbija świat.

Uprawa
Rdzennie imbir rósł w lasach tropikalnych południowej Azji, natomiast teraz jest on również bardzo rozpowszechniony w zachodnich Indiach, Afryce, północnej Australii. Chiny i Indie są największymi producentami, ale Jamajski imbir uważa się za najlepszy.

Aromat i smak
Imbir ma ciepły aromat ze świeżą drzewną nutą. Jego smak jest ostry, trochę szczypiący.

Użycie kulinarne
W Chinach i większości krajów azjatyckich używa się świeży imbir często w połączeniu z czosnkiem. Zarówno świeży jak i suszony imbir jest powszechny w Indiach. W krajach arabskich i europejskich  coraz bardziej popularny staje się surowy imbir. Ma szerokie zastosowanie w słodkich i aromatycznych wypiekach. Jest niezbędnym składnikiem mieszanki curry i innych mieszanek przyprawowych. Imbirowe piwo i wino są popularnymi trunkami, w przeszłości imbir był dodawany do wina.