SKŁADNIKI na sałatkę:
-1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 woreczek ryżu
- 1/2 pora
- 2 duże liście kapusty pekińskiej
- 1 puszka kukurydzy
- ketchup
- majonez
- przyprawa do kurczaka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz świeżo mielony
Dodatkowo do ozdobienia przydadzą się pomidorki koktajlowe czerwone i żółte, serca wykrojone z szynki, liść pora itp. Paprykę można użyć jako pojemnik na sałatkę, gdy bierzemy ją na drugie śniadanie.
1. Użyłam uprzednio grillowaną pierś z kurczaka (tym sposobem zawartość tłuszczu jest naprawdę niska). Gdy jednak możesz sobie pozwolić na trochę więcej kalorii weź surową pierś, pokrój ją na kosteczkę, podsmaż i dodaj przyprawy.
2. Żeby mięso miało wyrazisty smak nie oszczędzaj mu przypraw. Polej mięso obficie ketchupem i niech tak chwile postoi (ok 5 minut powinno wystarczyć)
3. Część białą i zieloną pory kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
4. Ugotowany ryż mieszamy z porą, a następnie dodajemy kurczaka w ketchupie, i drobno pokrojoną kapustę pekińską.
5. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy ketchup i majonez (majonez ma bardzo wiele tłuszczu, jest również bardzo kaloryczny, jednak jest bardzo smaczny a sałatka dużo lepiej z nim smakuje:)
Zazwyczaj dodaję 2 kopiaste łyżki. Gdy jednak użyjecie podsmażonego mięsa to ilość majonezu można spokojnie zredukować do 1 płaskiej łyżki.
6. Propozycje podania :
Smacznego !