- 5 jajek
- serek mascarpone 250 gram
- cukier 4 łyżki (czesto używam jeszcze mniej)
- biszkopty 1,5 opakowania okrągłych
- 300 ml mocnej kawy
- czekolada gorzka 2 kostki
- czekolada nadziewana 2 kostki
1. Białka oddzielone od żółtek ubijamy na sztywno.
2. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy aż zrobi się pienista masa.
3. Do tej masy dodajemy mascarpone.
4. Mieszamy obie masy (tą z białek i tą z żółtka i mascarpone)
5. Biszkopty wybieram w zależności od tego w jakim naczyniu chcę podać tiramisu, w przypadku dość małych salaterek podłużne biszkopty trzeba docinać dlatego korzystam z okrągłych.
6. Nasączone kawą biszkopty układamy na przykład w ten sposób.
7. Wlewamy masę i możemy jeszcze dołożyć 2 biszkopty do środka.
8. Dodajemy jeszcze krem tak aby pokrył wszystkie biszkopty. Z czekolady uprzednio trzymanej we lodówce robię wiórki czekoladowe. Połączenie 2 rodzajów czekolady daje bardzo fajny efekt.
Przed podaniem tiramisu powinno postać 2-3 godziny w lodówce.
Smacznego!