Składniki ( 2 głodne osoby)
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 pieczarki
- bazylia, oregano
- natka pietruszki
- szczypior
- 7 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Możesz dodać:
- starty parmezan
- jogurt naturalny
Polecam podawanie z gotowanymi na parze ziemniakami, brukselką i brokułem lub ciemnym ryżem.
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy rącznikiem papierowym, dzielimy i delikatnie rozbijamy. Smażymy na rozgrzanym oleju przez 5 minuty a następnie zmniejszamy ogień, dodajemy masło i pieczarki.
3. Dodajemy bazylię, oregano (jeśli używamy suszonych) sól, pieprz. Chwilę dusimy pod przykryciem aż nabędziemy pewność, że mięso nie jest surowe w środku.
4. Czosnek przeciskamy przez prasę, a świeże zioła drobno kroimy (pietruszka, oregano, bazylia, szczypior)
5. Maksymalnie zmniejszamy temperaturę pod patelnią i układamy zioła na kawałkach mięsa. Przyklepujemy łyżką, zostawiamy chwilę na słabym ogniu aby aromat ziół miał czas na wniknięcie w głąb mięsa.
6. Gdy pokroisz ziemniaki w grube plastry a brokuły podzielisz na różyczki możesz gotować na parze wszystkie warzywa w jednym czasie.
7. Możesz posypać danie startym parmezanem lub polać jogurtem naturalnym.
Smacznego!