poniedziałek, 25 października 2010

Kawa dla sportowca?

Kofeina ma świetny wpływ na wytrzymałość i siłę mięśni podczas ćwiczeń, badania wykazały, że zarówno podczas długo- jaki i krótkodystansowego wysiłku sportowcy którym podano kofeinę osiągają lepsze wyniki.

Działanie kofeiny na nasze ciało:
  • stymuluje wydzielanie adrenaliny
  • zmniejsza odczucie zmęczenia podczas treningu
  • wzmacnia siłę skurczu mięśni
  • przyspiesza uwalnianie lipidów z tkanki tłuszczowej (ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej)
  • sprzyja utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwii, spada ryzyko powstania hipoglikemii
  • kofeina w napojach energetycznych zwiększa przyswajanie jelitowe cukrów.


Działanie kofeiny jest odczuwane bardzo szybko. Maksymalne stężenie we krwii występuje po 60 minutach od momentu spożycia. Jej stężenie utrzymuje się przez dluższy czas na wysokim poziomie, kofeina jest rozkładana w organizmie stosunkowo wolno. Dlatego warto przyjąć kofeinę krótką chwilę przed rozpoczęciem wysiłku fizycznego. Kofeina po 3 godzinach od przyjecia maksymalnie wzmacnia spalanie tłuszczu. Optymalna dawka kofeiny 3-6 mg na kg masy ciała.

Badanie:

Ciekawe badanie (Kovasca-1998) o wpływie kofeiny na osiągnięcia wytrenowanej grupy sportowców, którzy na 20 minut przed i w trakcie wysiłku otrzymywali różne napoje pokazuje, że :
  • spożywający wyłącznie wodę jechali przez 62,5 minuty
  • spożywający napój energetyczny z 7% stężeniem węglowodanów jechali przez 61,5 minuty (poprawili swój czas o 1 minutę)
  • spożywający napój energetyczny z 7%stężeniem węglowodanów wzbogacony o 150 mg kofeiny jechali przez 60,5 minuty (poprawili swój czas o 2 minuty)
  • najlepszy czas 59 minut zanotowano po spożyciu napoju energetycznego w połączeniu z 225mg kofeiny
  • natomiast podniesienie kofeiny do 320 mg nie dało lepszych efektów




Ciekawostki:

  • Najbardziej powszechnie stosowanymi źródłami kofeiny są kawa, herbata, nasiona guarany, liście yerba mate oraz ziarna kakaowca. Co ciekawe te rośliny w toku ewolucji w celu ochrony przed szkodnikami wyprodukowały właśnie kofeinę. Jest ona ich naturalnym pestycydem, który działa paraliżująco na owady.
  • Ludzie wykorzystują pobudzające działanie kofeiny już od epoki kamienia! Początkowo rzuli ziarna lub liście bogatych w kofeinę roślin.
  • Mocno palone ziarna kawy są uboższe w kofeinę niż słabo.
  • Szusz herbaty zawiera wiecej kofeiny niż ziarna kawy ale proces przygotowania napoju powoduje, że więcej kofeiny znajdziemy w filiżance kawy
  • kofeina powoduje uzależnienie psychiczne i fizyczne (słabsze niż nikotyna), zespół abstynencyjny charakteryzuje się: zmęczenie, pogorszenie nastroju, spadek koncentracji, bóle głowy.
  • Kawa powoduje zwiększenie przepływu krwi przez nerki (stąd silny efekt diuretyczny kawy)
Badania wykazały, ze kawa dużo słabiej poprawia osiągnięcia wytrzymałościowe niż kofeina przyjmowana w postaci czystej. Prawdopodobnie inne związki chemiczne zawarte w kawie osłabiją działanie kofeiny.



Polecam szczególnie maniakom kawy: