Składniki (dla 2 osób):
- 2 dość grube kotlety z karkówki wieprzowej
- 1 duża łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża łyżka ketchupu
- świeżo mielony pieprz
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka octu winnego
1. Rozgrzewamy patelnie i smażymy kotlety z obu stron tak aby ładnie się przyrumieniły, przy okazji wytopimy część tłuszczu.
2. W miseczce mieszamy miód z sosem sojowym.
3. Rozgniatamy/ ścieramy na tarce o drobnych oczkach czosnek i dodajemy do miseczki. Sos doprawiamy pieprzem i małą ilością octu.
4. Dodajemy ketchup i mieszamy.
5. Na dnie płytkiego garnka układamy pociętą w krążki cebule na niej układamy kotlety, polewam sosem i dusimy pod przykryciem kilka minut.
6. Kotlety są bardzo aromatyczne i chrupiące. Można wykonać to danie w piekarniku, polecam jednak najpierw podsmażyć je na patelni, wylać wytopiony tłuszcz a dopiero później zapiekać je w piekarniku.
Smacznego!