środa, 8 grudnia 2010

Karkówka w miodzie i czosnku

Kolejne danie które polecam szczególnie w chłodne dni. Aromatyczna karkówka pachnąca miodem i czosnkiem rozgrzeje i da siłę przetrwać zimę!

Składniki (dla 2 osób):
- 2 dość grube kotlety z karkówki wieprzowej
- 1 duża łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża łyżka ketchupu
- świeżo mielony pieprz
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka octu winnego



1. Rozgrzewamy patelnie i smażymy kotlety z obu stron tak aby ładnie się przyrumieniły, przy okazji wytopimy część tłuszczu.


 2. W miseczce mieszamy miód z sosem sojowym.


 3. Rozgniatamy/ ścieramy na tarce o drobnych oczkach czosnek i dodajemy do miseczki. Sos doprawiamy pieprzem i małą ilością octu.


 4. Dodajemy ketchup i mieszamy.


 5. Na dnie płytkiego garnka układamy pociętą w krążki cebule na niej układamy kotlety, polewam sosem i dusimy pod przykryciem kilka minut. 


6. Kotlety są bardzo aromatyczne i chrupiące. Można wykonać to danie w piekarniku, polecam jednak najpierw podsmażyć je na patelni, wylać wytopiony tłuszcz a dopiero później zapiekać je w piekarniku.


Smacznego!