Czasem każdego dopada ochota na coś słodkiego. Niestety większość słodyczy jest bardzo niezdrowa. Cukry proste męczą naszą trzustkę, ja jednak jeszcze bardziej boje się tłuszczy trans które bezczelnie wbudowuję się w błony komórek naszego organizmu (o tłuszczach trans napisze w innym poście). Jak w dynia jest łatwodostępna polecam spróbować smaczne placuszki dyniowo-marchwiowe. Jeśli chodzi o proporcje to zawsze robie na oko i zawsze wychodzi:) Podaje przepis na 5 bardzo głodnich ludzi.
1. Ścieramy na tarce o średnich oczkach 2 kg dyni i 3 marchewki
2. Dwa jajka mieszam widelcem, dodaje kopiastą łyżkę miodu, 1/2 szklanki mąki orkiszowej (można użyć mąkę pszenną)
3. Mała płaska łyżeczka imbiru, szczypta kurkumy
4. Dodajemy dynie i marchew i następnie wszystko dokładnie mieszamy
5. Placuszki smażymy na małej ilości oleju (polecam patelnie teflonową)
6. W szklance mieszam 1 łyżkę miódu, sok z cytryny, cynamon
7. Szklankę wstawiam do garnuszka w gorącą wodą tak aby miód stał się bardziej płynni i żeby dobrze połączyć wszystkie składniki
8. Oto pyszne placuszki z miodową polewą. Smacznego!!