środa, 3 listopada 2010

Placuszki dyniowo-marchwiowe

Czasem każdego dopada ochota na coś słodkiego. Niestety większość słodyczy jest bardzo niezdrowa. Cukry proste męczą naszą trzustkę, ja jednak jeszcze bardziej boje się tłuszczy trans które bezczelnie wbudowuję się w błony komórek naszego organizmu (o tłuszczach trans napisze w innym poście). Jak w dynia jest łatwodostępna polecam spróbować smaczne placuszki dyniowo-marchwiowe. Jeśli chodzi o proporcje to zawsze robie na oko i zawsze wychodzi:)  Podaje przepis na 5 bardzo głodnich ludzi.

1. Ścieramy na tarce o średnich oczkach 2 kg dyni i 3 marchewki


2. Dwa jajka mieszam widelcem, dodaje kopiastą łyżkę miodu, 1/2 szklanki mąki orkiszowej (można użyć mąkę pszenną)



3. Mała płaska łyżeczka imbiru, szczypta kurkumy


4.  Dodajemy dynie i marchew i następnie wszystko dokładnie mieszamy


5. Placuszki smażymy na małej ilości oleju (polecam patelnie teflonową)


6. W szklance mieszam 1 łyżkę miódu, sok z cytryny, cynamon


7. Szklankę wstawiam do garnuszka w gorącą wodą tak aby miód stał się bardziej płynni i żeby dobrze połączyć wszystkie składniki


8. Oto pyszne placuszki z miodową polewą. Smacznego!!