wtorek, 9 listopada 2010

Warzywa w kamionce

Warzywa zapieczone w kamionce smakują wyśmienicie, są mniej tłuste niż gdybyśmy tylko je smażyli a z drugiej strony są o niebo bardziej apetyczne niż po ugotowaniu. 
Zaczynamy od obrania ziemniaków, marchewek, korzeni pietruszki, cebuli a następnie kroimy warzywa na duże plastry. Na patelni teflonowej rozgrzewamy łyżkę oleju i 3-4 minuty podsmażamy warzywa. Chodzi o to by warzywa lekko pokryły się olejem i przyrumieniły.


Pieczarki obieramy, kroimy w duże plastry i podsmażamy na łyżce oleju. Seler naciowy dokładnie myjemy, kroimy i wraz z pieczarkami dodajemy do reszty warzyw w kamionce.


Świeżo zmieloną cielencinę podsmażam w małej ilości oleju, dodaje mieszanke suszonych warzyw (bez sztucznych dodatków, 100% warzywa) i odrobinę soli.


Na wierzchu układam różyczki brokuła (świeże, umyte)


Jeśli  nie liczysz kalorii to możesz dodać sos beszamelowy lub starty żółty ser :)


Smacznego!