- 1 opakowanie tofu w marynacie
- 2 papryki (najlepiej różnych kolorów)
- 1/2 pora
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 2-3 liście kapusty pekińskiej
- 1/2 opakowania groszku
- olej do smażenia
- 2 woreczki ryżu
- sos sojowy/ zupa miso
- przyprawa 5 smaków
- warzywna przyprawa do kanapek (zawiera tylko suszone warzywa)
1. Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i przystępujemy do krojenia. Podczas przygotowania tego dania krojenie jest jednym z najważniejszych czynności dlatego warto poświęcić mu trochę czasu. Marchewkę i białą część kapusty pekińskiej kroimy w słupki a paprykę w dużą kostkę a porę na trochę większe kawałki.
2. Na dużej patelni (woku) rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Najpierw marchewkę, później paprykę, tofu a na końcu por, kapustę i groszek. Ważne jest aby warzyw nie było za dużo na patelni, jeśli będzie ich za dużo to zamiast otrzymać chrupkie i soczyste warzywa wyjdzie coś podobne do bigosu. Nie przykrywamy patelni pokrywką! Smażymy krótko na dość wysokim ogniu. Pod koniec koniec dodajemy przyprawę 5 smaków ok. 1 płaskiej łyżeczki oraz dodajemy zupę miso (w razie trudności z kupieniem może być odrobina sosu sojowego)
3. Ryż gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu, nie dodajemy soli. Ciepły ryż mieszamy z przyprawą do kanapek.
Smacznego!