Myślę, że większość z nas wcale tak często nie spożywa dzikiej róży, czarnej porzeczki czy natki pietruszki dlatego tym bardziej warto wiedzieć, które warzywa/owoce spożywane przez nas codziennie są bogate w witaminę C.
Papryka (4 miejsce) ogólnie lubiana, niskokaloryczna i bardzo bogata w witaminę C- nic tylko chrupać :) Chrzan (5 miejsce) to wspaniały dodatek nie mniej za dużo nie da się go zjeść.
SZOK !
Warzywa kapustne (6,8,10,12,13 i 15 miejsce) zawierają naprawdę sporo witaminy C ! Dodatkowo ta grupa warzyw jest bardzo mało kaloryczna i można zjeść ich sporo ;)
Miejsce 9 wcale mnie nie zdziwiło w końcu szpinak słynie ze swojego bogatego wnętrza ;)
Warto zwrócić uwagę jak nisko w naszym rankingu znajduje się cytryna czy pomarańcza (16 i 17 miejsce). A przecież bombardowani jesteśmy informacjami o tych wspaniałych cytrusach. Jak się okazuje nasze rodzime warzywa są zdrowszą, tańszą i łatwiej dostępną alternatywą.
Dlaczego zdrowszą? Nie muszą być transportowane przez tysiące kilometrów wiec nie zawierają substancji chroniących przed gniciem, mają niższy indeks glikemiczny i mniej kalorii wiec zamiast skoków insuliny czujemy się nasyceni i nie tyjemy. Soki z koncentratów pozostawię bez komentarza.
6 MIEJSCE - Brukselka 94,0 mg w 100g
7 MIEJSCE - Papryka zielona 91,0 mg w 100g
8 MIEJSCE - Brokuły 83,0 mg w 100g
9 MIEJSCE - Szpinak 67,8 mg w 100g
10 MIEJSCE - Kalafior 69,0 mg w 100g
11 MIEJSCE - Truskawki 66,0 mg w 100g
12 MIEJSCE - Kalarepa 64,7 mg w 100g
13 MIEJSCE - Kapusta włoska 60,0 mg w 100g
14 MIEJSCE - Kiwi 59,0 mg w 100g
15 MIEJSCE - Kapusta czerwona 54,0 mg w 100g
16 MIEJSCE - Cytryna 50,0 mg w 100g
17 MIEJSCE - Pomarańcza 49,0 mg w 100g
18 MIEJSCE - Porzeczki czerwone 45,8 mg w 100g
19 MIEJSCE - Korzeń pietruszki 45,0 mg w 100g
20 MIEJSCE - Szczypiorek 41,0 mg w 100g
Ranking opracowałam na podstawie danych z książki: H. Ciborowska, A. Rudnicka Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL wyd. III