Składniki:
- biszkopt
- serek mascarpone 500 g
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka stołowa żelatyny
- 300 ml espresso
- 3 łyżki amaretto
- 4 łyżki mleka zagęszczonego (niekoniecznie)
- polewa czekoladowa (biała i ciemna czekolada)
- płatki migdałowe
1. Jajka zanurzam we wrzątku na kilka sekund. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję 2 łyżki cukru. Żółtka ucieram z resztą cukru, dodaję mascarpone. Następnie delikatnie łącze białka z masą.
2. Żelatynę rozpuszczam w małej ilości wrzącej wody i lekko przestudzoną dodaję do masy z mascarpone.
3. Biszkopt nasączam mieszanką kawy, amaretto i mleka zagęszczonego (można dodac).
4. Biszkopt przekładam grubą warstwą kremu, resztą smaruję boki i wierzch ciasta.
5. Na wierzchu układam wcześniej ukształtowane dekoracje z polewy czekladowej i płatków migdałów ( rozgrzaną polewę wyciskam na papier do pieczenia formując dowolne kształty, pozostawiam do ostudzenia).