środa, 29 grudnia 2010

Tort kawowy z mascarpone


Składniki:
  • biszkopt
  • serek mascarpone 500 g
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1  łyżka stołowa żelatyny
  • 300 ml espresso
  • 3 łyżki amaretto
  • 4 łyżki mleka zagęszczonego (niekoniecznie)
  • polewa czekoladowa (biała i ciemna czekolada)
  • płatki migdałowe
1. Jajka zanurzam we wrzątku na kilka sekund. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję 2 łyżki cukru. Żółtka ucieram z resztą cukru, dodaję mascarpone. Następnie delikatnie łącze białka z masą.
2. Żelatynę rozpuszczam w małej ilości wrzącej wody i lekko przestudzoną dodaję do masy z mascarpone.
3. Biszkopt nasączam mieszanką kawy, amaretto i mleka zagęszczonego (można dodac).
4. Biszkopt przekładam grubą warstwą kremu, resztą smaruję boki i wierzch ciasta.
5. Na wierzchu układam wcześniej ukształtowane dekoracje z polewy czekladowej i płatków migdałów ( rozgrzaną polewę wyciskam na papier do pieczenia formując dowolne kształty, pozostawiam do ostudzenia).