czwartek, 30 grudnia 2010

Pasta z makreli


Pasty rybne gotowe, sprzedawane w sklepach mają praktycznie sam majonez lub inny zagęstnik. Niestety ryba nie jest ich głównym składnikiem. Ta pasta nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest bardzo bogata w kwasy omega 3 !


Ten przepis jest na olbrzymią porcję pasty, dlatego gdy chcesz mniejszą ilośc to użyj tylko połowę podanych składników.
Składniki ( > 5osób)
2 makrele
3 ugotowane na twardo jajka
2 cebule
szczypior
łyżka majonezu
łyżka oleju lnianego budwigowego (b. bogaty w omega 3)
łyżka przecieru pomidorowego
szczypta kurkumy
pieprz, sól

1. Rybę obieramy z ości.
2. Za pomocą blendera rozdrabniamy dodając po kolei : cebula, makrela, jajka, majonez, olej lniany, przecier pomidorowy, szczypiorek a następnie doprawiamy przyprawami i szczyptą soli.


Smacznego!