Ten hamburger jest pomyślany tak aby osoba ćwicząca dostarczyła sobie naprawdę sporo białka a przy tym mało tłuszczu. W przypadku tego hamburgera szczególnie polecam używać mięso wołowe na tatar o zawartości tłuszczu poniżej 7% (ja zazawyczaj kupuje je w Piotrze i Pawle, są opakowane w czarne pudełka)
Składniki (na 4 hamburgery)
- 0,5 kg mięsa wołowego na tatar +sól +pieprz
- 4 bułki do hamburgerów
- sałata
- cebula czerwona
- pomidor
- jogurt 0% tłuszczu +czosnek (wg uznania) +oregano +sól
- musztarda grillowa
1. Wołowinę dziele na 4 części. Łatwiej formuje się kotlety jak ręce zmoczysz wodą. Na grillu elektrycznym na średniej temperaturze grilluje kotlety (uwaga w mięsie jest sporo wody- nie przykrywaj grilla pokrywką bo kotlety się po rozpadają). Pod koniec smażenia kotletów dodaję bułki i w ten sposób je podrzewam, można podpiec je lekko w środku- szczególnie jak chcesz je wziąć ze sobą na piknik a nie zjadać od razu. Fotoinstrukcja ma za zadanie pokazać w jakiej kolejności dobrze jest układać wszystkie składniki, żeby hamburger smakował jak najlepiej (nie jest smaczne gdy bułka rozmaka od warzyw i sosów)
2. Rozcinam bułkę i zaraz rozpoczynamy układnie składników. Niczym nie smaruję hamburgera w środku.
3. Dokładamy sałatę - ja najbardziej lubię sałatę lodową bo jest ona bardzo chrupka:)
4. Dodajemy nasz sos czosnkowo- jogurtowy
5. Plasterki czerwonej cebuli im bardziej pikantnego hamburgera chcesz tym wiecej.
6. Plastry pomidora lub ogórka albo to i to :)
7. Na tą nasza piramidę warzyw układamy teraz cieplutki kotlet i dodajemy musztardę.
8. Przykrywamy bułką i SMACZNEGO!