środa, 29 grudnia 2010

Biszkopt, który musi sie udac!

To jest sprawdzony przepis mojej mamy, która od lat robi przepyszne torty, a ponieważ przy tym jest prosty i łatwy do zapamietania, dlatego szczerze go polecam. W ostanim czasie zrobiłam dwa torty korzystając z tego przepisu i oba biszkopty były udane ;)
Poza tym smaki w tym przepisie dodaje się kolejno zgodnie z teorią pięciu przemian ( 5 smaków)

Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 czubatych łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wrzącej wody
1-2 łyżki oleju
szczypta imbiru
szczypta soli







1. Całe jajka ubijam z cukrem. Jak ubiją się do jasności to dodaję stopniowo wrzącą wodę i ubjam dalej na wysokich obrotach, aż masa podwoi swoją objętośc.

2.  Resztę dodatków miesza się delikatnie łyżką. W pierwszej kolejności dodaję olej, następnie szczyptę imbiru, szczyptę soli a na koniec mąkę pszenną rozmieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Nie zalecam smarownia bocznych powierzchni tortownicy tłuszczem. Masę na biszkopt wkładam do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piecze się go około 30 minut. Przed wyjeciem warto sprawdzic patyczkiem czy jest dopieczony.


4. Biszkopt najlepiej podzielic nitką po wstępnym nacięciu brzegów nożem.