Obniżenie nastroju, przygnębienie, chroniczne zmęczenie, senność, przeziębienia wszystkie te opisy odnoszą się do tak zwanego "przesilenia jesiennego".
Byc może juz zaczeły dokucza Ci symptomy takie jak suchość w gardle, suche śluzówki nosa, spierzchnięte usta, sucha skóra, łamliwe włosy, twarde i suche stolce...
TCM radzi, żeby w tym okresie jeść więcej produktów "zwiększających produkcję płynów w organizmie" czyli: dojrzałe gruszki, jabłka, dynia, grzyby, orzechy, nasiona, produkty mleczne.
TCM radzi, żeby w tym okresie jeść więcej produktów "zwiększających produkcję płynów w organizmie" czyli: dojrzałe gruszki, jabłka, dynia, grzyby, orzechy, nasiona, produkty mleczne.
Również zaleca się zmniejszyć ilość ostrych przypraw, warzyw (cebula, papryka chilli) a zwiększyć spożycie kwaśnych owoców (ananas, kwaśne jabłka, grejpfruty). Smak kwaśny działa ściągająco, "zatrzymuje wilgoć w organizmie", natomiast smak ostry rozprasza wilgoć, pocimy się intensywniej po zjedzeniu czegoś ostrego.
Możemy powiedzieć, że "lato nas wysuszyło" dlatego warto na jesienne śniadanie serwować sobie i rodzinie owsiankę a na obiad zupę z polecanych na ten okres składników.