piątek, 22 października 2010

Nie daj się jesiennej szarudze!



Obniżenie nastroju, przygnębienie, chroniczne zmęczenie, senność, przeziębienia wszystkie te opisy odnoszą się do tak zwanego "przesilenia jesiennego".
Byc może juz zaczeły dokucza Ci symptomy takie jak suchość w gardle, suche śluzówki nosa, spierzchnięte usta, sucha skóra, łamliwe włosy, twarde i suche stolce...

TCM radzi, żeby w tym okresie jeść więcej produktów "zwiększających produkcję płynów w organizmie" czyli: dojrzałe gruszki, jabłka, dynia, grzyby, orzechy, nasiona, produkty mleczne.

Również zaleca się zmniejszyć ilość ostrych przypraw, warzyw (cebula, papryka chilli) a zwiększyć spożycie kwaśnych owoców (ananas, kwaśne jabłka, grejpfruty). Smak kwaśny działa ściągająco, "zatrzymuje wilgoć w organizmie", natomiast smak ostry rozprasza wilgoć, pocimy się intensywniej po zjedzeniu czegoś ostrego.

Możemy powiedzieć, że "lato nas wysuszyło" dlatego warto na jesienne śniadanie serwować sobie i rodzinie owsiankę a na obiad zupę z polecanych na ten okres składników.