czwartek, 2 grudnia 2010

Co jeść w zimie?

Zima to niewątpliwie trudny czas dla naszego organizmu. Tradycyjna Medycyna Chińska precyzuje co warto spożywać gdy za oknem mróz. To co jemy ma olbrzymi wpływ na to jak przetrwamy zimę. Najważniejsze to nie wychładzać się, a ogrzewać spożywając rozgrzewające produkty.


Zalecenia na zimę :

1. Ogranicz ilość spożywanych na surowo owoców i warzyw. Wszelkie diety owocowe są bardzo niewskazane w tym okresie roku. Unikaj typowo wychładzających produktów takich jak : ogórek, melon, arbuz, pomidory.

2. Nie pij zimnej wody! Możesz pić ciepłą wodę ale jeszcze lepszym pomysłem jest picie herbat. Szczególnie polecam herbatę jaśminową (silnie rozgrzewająca) albo mieszanki herbaty zielonej lub czarnej z jaśminem.
3. Gotuj rozgrzewające i aromatyczne zupy np. imbirową, czosnkową, cebulową.

4. Ogranicz picie soków, jeśli masz np. bardzo dużą ochotę na sok jabłkowy dodaj do niego przyprawy korzenne takie jak goździki, cynamon, imbir i lekko podgrzej.

5. Zamiast kupować mrożonki staraj się korzystać z warzyw które dobrze znoszą niską temperaturę ( korzeń pietruszki, marchewka, seler, buraki, rzodkiew czarna i biała, cebula, por, kapusta) oraz z  warzyw strączkowych.

6. Pamiętaj! Im dłużej gotujemy danie (dobrze gotować pod przykryciem) tym wiecej energii będzie ono posiadać. W zimie szczególnie ważne jest spożywanie posiłków na ciepło.

7. Duszone mięso (najlepiej wybierać mięsa o naturze rozgrzewającej lub neutralnej) z warzywami i przyprawami oraz kasza (jaglana, gryczana) są bardzo zdrowym i pożywnym pomysłem na obiad.

8. Zwróć szczególną uwagę na śniadanie, jako że jest to najważniejszy posiłek w ciagu dnia. Najzdrowszym śniadaniem, które możesz zafundować sobie każdego ranka  jest owsianka! I co ważne nie mam na myśli owsianki gotowanej na mleku tylko na wodzie. Gdy byłam na Taiwanie, znajomy lekarz mówił, że na każde śniadanie je owsiankę i że nie wyobraża sobie innego śniadania...