niedziela, 24 października 2010

Zdrowe i kolorowe drugie śniadanie

Nigdy nie lubiłam jeść drugiego śniadania w szkole...nie wiem czy to dlatego, że były mało apetycznie i niezachęcające a może dlatego, że kanapka bez ciepłej herbaty jest zapychająca i ciężko połknąć kolejne kęsy.

Dziś zaprezentuje wam 2 typy śniadań, które wprawdzie wymagają trochę czasu aby je wykonać ale myślę, że warto- szczególnie jak robicie ja dla kogoś kogo kochacie:)


1. Morska odchłań

składniki:
- kleisty ryż (np. na sushi),
- 1/2 kolby kukurydzy,
- 5-6 różyczek kalafioru,
- czerwone i żólte pomidorki koktailowe,
- 4-5 plasterków szynki,
- 2 parówki,
- 2 małe ogórki,
- 1/2 marchewki

W tym śniadaniu podstawę stanowi ryż, zazwyczaj wybieram bardziej okrągłą odminę ryżu gdyż zależy mi na tym aby po ugotowaniu ryż się kleił. 


Ryż rozprowadzam na dnie pojemnika a następnie dodaje całą resztę składników: ugotowaną kukurydze, brokuły/kalafior, surowe warzywa: dobrze jest użyć różnych odmian pomidorów koktailowych bo daje to wspaniały efekt.

 Bardziej podłużnym pomidorkom można po nacięciu nadać świetny kształt.

Szynkę pokrojoną na bardzo cienkie plasterki jest bardzo łatwo układać, żeby utrzymała swój kształt używam wykałaczki. 

No i na końcu żeby danie miało choć trochę tłuszczu dodaje parówki-ośmiornice.





2. Smakowite muszle 

 
składniki:
- makaron conchiglie (duże muszle), 
- paprykę zieloną, 
- 4-5 liści sałaty, 
- 6 rzodkiewek,
- marchewkę,
- 2 małe ogórki 
+ składniki na farsz

W tym śniadaniu węglowodany stanowi duzy makaron w kształcie muszli, gotuje go al dente a następnie wypełniam farszem. Cześć farszem mięsnym a część farszem "ruskim".

Na dnie pojemnika układam sałatę.

Surową paprykę wypełniam farszem mięsnym.

Do szaszłyków warzywnych używam wykałaczek, surową marchewkę, rzodkiewkę, pomidory koktailowe oraz ogórki.

FARSZ MIĘSNY:
  • 30 dkg mięsa mielonego wołowe (najlepiej na tatar bo wtedy ma mniejszą zawartość tłuszczu -do 7%)
  • drobno posiekaną średnią cebulę
  • drobno posiekane 5-6 pieczarek
  • 1 łyżkę oleju
  • sól, pieprz
Podsmażamy cebulę, pieczarki a następnie dodajemy mięso które rozdrabniamy podczas smażenia widelcem. Doprawiamy.

FARSZ RUSKI:
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 150 gram twarogu 0% tłuszczu
  • 100 gram twarogu koziego (ma on charakterystyczny trochę ostry smak bez którego nadzienie nie smakuje już tak dobrze, jego minusem jest dość duża zawartość tłuszczu)
  • sól, pieprz
Ugotowane ciepłe ziemniaki rozdrabniamy widelcem, dodajemy twarogi, podsmażoną cebulkę, doprawiamy. Farsz powinien być pikantny.


Smacznego!