poniedziałek, 6 grudnia 2010

Zupa imbirowo-grzybowa (ginger mushroom soup)

Zima to okres gdy szczególnie ważne jest spożywanie ciepłych, aromatycznych i rozgrzewających dań.
Polecam artykuł: Odżywianie w zimie . Świeży imbir ma wspaniały lekko cytrusowy zapach  co w połączeniu z grzybami nadaje orientalny charakter daniu.

Ta stosunkowo prosta w wykonaniu zupa jest niskokalorycznym, bardzo zdrowym zamiennikiem dla gęstych śmietanowych zup. Wykonanie tej zupy nie wymaga  ani dużo pracy ani czasu, najdłuższy etap to ugotowanie bulionu. Nie polecam używania suszonego imbiru ani kostek rosołowych! Kostki rosołowe nie dość że są bardzo tłuste to jeszcze zawierają masę polepszaczy smaku.
Składniki na zupę dla 2 osób:
- bulion grzybowo-warzywny
(garść suszonych grzybów, 1 duża marchewka, średni seler, 2 korzenie pietruszki - wszystko gotujemy ok 45 min pod przykryciem i doprawiamy sosem sojowym)
- 2 duże pieczarki
-1/3 pora
- średnia cebula
- korzen imbiru
- 1 łyżka oleju
- 2 liście kapusty pekińskiej
- sos sojowy do smaku


1. Warzywa kroimy: cebule w kostkę, pieczarki w plastry a porę w paski. Na rozgrzamy olej wrzucamy warzywa i smażymy przez kilka minut. Cebula ma się zeszklić ale nie zbrązowić.


2. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię starty (na tarce o małych oczkach) imbir. Od ilości imbiru zależy ostrość zupy. Ja dodaje okolo 2 łyżki stołowe. Przykrywamy patelnie i jeszcze ok 2minut dusimy imbir z warzywami.


3. Warzywa dodajemy do bulionu. Już na talerzu można dodać pociętą w paski pekinkę i doprawić sosem sojowym.


Smacznego!