wtorek, 7 grudnia 2010

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana wyrabiana jest z prosa, które jest jednym z najstarszych zbóż. Była niegdyś podstawowym produktem w domach naszych przodków natomiast współcześnie jej walory są niedoceniane i duża część społeczeństwa nic o niej nie wie.


TCM bardzo docenia kaszę jaglaną, szczególnie poleca ją osobą osłabionym i wychłodzonym ze względu na  rozgrzewająco-neutralną  naturę.



Kilka faktów o kaszy jaglanej:
- jest bogata w krzem (Korzystny wpływ na włosy, skórę, paznokcie, stawy, naczynia krwionośne. Krzem pełni tez funkcję w procesie mineralizacji kości,  przyspiesza regenerację po urazach)
- zawiera stosunkowo dużo witaminy B i E
- zalecana w karmieniu dzieci
- nie zawiera glutenu


Kasza jaglana z warzywami

Składniki (na 2 osoby)
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 1/3 żółtej papryki
- 1/3 czerwonej papryki
- korzeń pietruszki
- 2 duże pieczarki
- kilka różyczek brokuła
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła 
- sól, pieprz
- sezamowa przyprawa do chleba z masłem
opcjonalnie: ser smażony + parmezan lub sam parmezan lub olej budwigowy -polewamy danie już na talerzu, na tym oleju się nie smaży!

1. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Proponuję najpierw wrzucić marchewkę, cebulę, paprykę a po chwili resztę warzyw.
2. Do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę i chwilę dusimy razem pod przykryciem
3. Doprawiamy, można dodać smażony ser i poczekać aż się trochę rozpuści. 

Smacznego!