niedziela, 29 maja 2011

Kokosowo-pomarańczowy kurczak

Bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna potrawa. Polecam ją osobą, które cierpią na nietoleracje pokarmowe i których jadłospis często ograniczony jest o najbardziej popularne zboża, jajka, drożdże, mleko krowie itp.
Również zmagający się z różnymi grzybicami powinni na jakiś czas odstawić pszenne bułeczki, makarony, chleb, ciastka, piwo itp.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
makaron chiński (z grochu i fasoli mung)
korzeń imbiru
1 pomarańcza
1 łyżka oleju kokosowego
szafran
1/2 łyżki dżemu pomarańczowo-imbirowego
czosnek*, papryka słodka*, majeranek*, szałwia*,sos sojowy*, sól*
albo zamiast * Przyprawa do pieczonego kurczaka z czosnkiem firmy KOTANYI

1. Makaron przygotowuje wg. instrukcji na opakowaniu- 3 minuty we wrzątku i odsączam.
2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego, gdy już będzie gorący wrzucam pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka. Smażę aż kurczak nabierze złotą barwę. Dodaje starty imbir i ząbek czosnku, po chwili dodaje resztę przypraw (szafran dodaje dopiero do makaronu)
3. Kurczaka przesuwam na patelni i na wolne miejsce układam odsączony makaron, dodaje szafran, energicznie mieszam, sole i dodaje dżem oraz pomarańcze pokrojone w małe cząstki
4. Proponuje serwować z sałatką z cykorią aby wzbogacić danie o cierpko- gorzki smak:)