środa, 17 listopada 2010

Zupa dyniowa z grzankami

Dynia jest najbardziej jesiennym warzywem!
Korzystajmy z tego, że o tej porze roku można ją dostać w każdym warzywniaku a i koszt jej jest nieduży.

SKŁADNIKI ( 2 osoby):
- bulion warzywny (wywar z dużego korzenia pietruszki, 3 marchewek, średniej wielkości selera, 1 cebuli, 1 pora +1 łyżeczka suszonego lubczyka ogrodowego)
- 2 szklanki pokrojonej w  kostkę dyni
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- łyżka oleju
- 1 bułka krajzerka pokrojona na kosteczkę
- 2 duże łyżki masła
- 1 łyżka tarty twardy ser np.
- 2 duże łyżki śmietany/jogurtu
- pietruszka
- pora pokrojona w krążki
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- świeżo mielony pieprz

1. Na głębokiej patelni /w garku rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż sie zaszkli. Dodajemy dynię (im w mniejszych kawałkach bedzie tym szybciem uda się ją rozgotować) i 2-3 chochle wywaru, przykrywamy przykrywką i czekamy aż dynia się rozgotuje.

2. Rozgotowaną dynię rozdrabniamy widelcem/przecieramy przez sito dodajemy czosnek, sól, zioła prowansalskie. W zależności od pożadanej konsystencji dodajemy do zupy wywar.

3.Na małej patelni podsuszamy kosteczki z bułki (można użyć czerstwą bułkę wtedy pomijamy ten etap) a następnie dodajemy masło. Podsmażone grzanki posypuje serem i dodaje szczyptę soli.

4. Do głebokich talerzy nalewamy zupę, na wierzchu robimy kleks z jogurt/śmietany posypujemy po wierzchu pietruszką, grzankami dodajemy kilka krążków z pory.


Smacznego!