piątek, 16 sierpnia 2013

Żelazo wchłanianie. Hemowe, niehemowe.

Pora na przerwę od witaminy C, dziś zajmiemy się żelazem a dokładnie jego wchłanianiem. 

W produktach spożywczych znajdują się dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe (trudniej wchłaniane). Żelazo hemowe przyswajalne jest w 20%, a niehemowe tylko w 5%. Co ciekawe żelazo mleka kobiecego przyswaja się aż w 50%.

Żelazo hemowe znajduje się w produktach zwierzęcych: wątroba, nerki, serce, mięso, przetwory mięsne z krwią, ryby i drób.






Żelazo niehemowe dostarczają nam: żółtka jaj, pełne ziarna zbóż, warzywa zielone (szpinak, nać pietruszki, szczypior, szczaw), boćwina, pietruszka korzenna, buraki, brukselka, suszone owoce i warzywa.






Czynniki ułatwiające wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym:

- witamina C                                                                           
- niskie pH soku żołądkowego
- obecność aminokwasów- histydyny, lizyny
- takie produkty jak mięso, drób, ryby




Czynniki utrudniające wchłanianie żelaza:

- kwasy fitynowe (fasola, kukurydza, niektóre ziarna zbóż)
- fosforany
- białka kazeinowe, serwatkowe zawarte w przetworach mlecznych, jajkach





Jak widać dieta wegańska ale i wegetariańska nie są proste do skonstruowania aby zapewnić organizmowi odpowiednia ilość żelaza. 
W następnym poście - Niedokrwistość (anemia) z niedoboru żelaza !  Zapraszam