Pora na przerwę od witaminy C, dziś zajmiemy się żelazem a dokładnie jego wchłanianiem.
W produktach spożywczych znajdują się dwa rodzaje żelaza:
hemowe i niehemowe (trudniej wchłaniane). Żelazo hemowe przyswajalne jest w
20%, a niehemowe tylko w 5%. Co ciekawe żelazo mleka kobiecego przyswaja się aż
w 50%.
Żelazo hemowe znajduje się w produktach zwierzęcych:
wątroba, nerki, serce, mięso, przetwory mięsne z krwią, ryby i drób.
Żelazo
niehemowe dostarczają nam: żółtka jaj, pełne ziarna zbóż, warzywa zielone
(szpinak, nać pietruszki, szczypior, szczaw), boćwina, pietruszka korzenna,
buraki, brukselka, suszone owoce i warzywa.
- witamina C
- niskie pH soku żołądkowego
- obecność aminokwasów- histydyny, lizyny
- takie produkty jak mięso, drób, ryby
Czynniki utrudniające
wchłanianie żelaza:
- fosforany
- białka kazeinowe, serwatkowe zawarte w przetworach
mlecznych, jajkach