piątek, 17 grudnia 2010

Owsianka na dobry początek dnia...

Zdecydowanie nie polecam spożywania płatków kukurydzianych (kukurydziane wyroby są odpowiedzialne za tak duży procent otyłości w USA), których tak naprawdę jest całkiem sporo w gotowych mieszankach musli. 
Kupne musli nie bardzo jest jak ugotować a trzeba pamiętać że dla naszego przewodu pokarmowego znacznie zdrowsze są ugotowane ciepłe płatki niż tylko polane jogurtem z lodówki.
Ponad to w czasie gotowanie dodajemy cynamon i imbir - bardzo aromatyczne i zdrowe przyprawy które obudzą twoje zmysły o poranku :)
Cynamon jest w Medycynie Chińskiej używany w celu wzmocnienia zmęczonego organizmu- a przecież teraz prawie wszyscy jesteśmy osłabieni, zestresowani, wyczerpani pracą ponad siły czy nauką.
Składniki (dla jednej osoby)
-  garść mieszanki płatków jęczmiennych, owsianych, pszennych i żytnich
- kilka chipsów jabłkowe
- kilka chipsów bananowe
- 1/3 banana
- kilka orzechów laskowych
- kilka migdałów
- kilka rodzynek
- 1 łyżeczka masła
- cynamon sproszkowany
- imbir sproszkowany

 1. Mieszankę płatków wrzucamy do rozgrzanego garnka, można je chwilę poprażyć (oczywiście bez przesady- mają mieć swoją jasną barwę :), następnie dodajemy 1-1,5 szklankę wody, trochę cynamonu i szczyptę imbiru i gotujemy na niskim ogniu ok 15 minut w zależności od upodobań i czasu jaki mamy z rana - można ten czas wydłużyć lub trochę skrócić.



2. Pod koniec gotowania dodaj masło, rodzynki i chipsy bananowe które osłodzą owsiankę.



3. Pokrojonego banana, orzechy i jabłka dodaj już na talerzu. Jeśli lubisz jak chipsy bananowe są chrupkie to również dodaj je w tej chwili. Jeśli owsianka jest za mało słodka dla Ciebie to dosłodź ją miodem.



Smacznego !