czwartek, 25 listopada 2010

Boczniak w panierce

SKŁADNIKI:
  • boczniak (ilość taka jak na talerzu:)
  • 1/2 kostki tofu
  • 2 jajka
  • panierka: mąka orkiszowa, płatki owsiane/musli (bez rodzynek), zarodki pszenne
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ryż do sushi lub inny o okrągłych ziarnach + sos do sushi (ryż po ugotowaniu ma się kleić)
  • zielona, żółta papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • zielona cześć pora pocięta na paski
  • zielona sałata
  • pestki dyni
  • sos słodko-ostry chili
1. Boczniaki kroimy na połowy, tofu w plasterki. Oczywiscie można przyrządzić samego tylko boczniaka ja jednak chciałam aby w tym daniu było wiecej białka.



2. Nie lubie gotowych panierek, mają sztuczny smak i potrafią popsuć całe danie. Polecam eksperymentowanie z panierkami, jak dla mnie świetnie sprawdza się tak mieszana owsiano-mączna panierka.


3. Kawałki boczniaka i tofu panieruje a następnie smażę na głębokim ogniu aż panierka nabierze złoty kolor.  Do ugotowanego ryżu (polecam gotować tak jak ryż do sushi-instrukcja na opakowaniu) dodaje sos do sushi i formuje duże kule. Świeże warzywa kroje i układam wszystko na talerzu. Ryż można posypać pestkami z dyni a boczniaka i tofu polać sosem słodko-ostrym chili.


Smacznego!