poniedziałek, 14 marca 2011

Kotlety orzechowe z grochu

Składniki:
- 3 szklanki ugotowanego grochu
- 2 cebule
- 8 średnich pieczarek
- 2 pęczki  poszatkowanej pietruszki
- 1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich
- 2 jajka
- bułka tarta, płatki owsiane
- sól, pieprz




1. Zlewamy wodę z ugotowanego grochu, zależy nam na tym aby nie był zbyt wilgotny. A następnie za pomocą blendera rozdrabniamy go.

2. Do grochu dodajemy poszatkowaną i podsmażoną cebulę (ja użyłam czerwoną i białą) oraz podduszone i pokrojone pieczarki. 


3. Oraz poszatkowane orzechy włoskie.


4. Ja użyłam zamrożonej pietruszki ale oczywiscie można użyć świeżą:)


5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy 2 surowe jajka, pieprz, sól, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej a następnie formujemy kotleciki. Obtaczamy je w panierce z bułki tartej oraz płatków owsianych i smażymy na złoty kolor. 
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z rukolą :)

Smacznego !