poniedziałek, 14 marca 2011

głodówka owocowo-warzywna dzień 1

Śniadanie:
  • sałatka z brokułem (ugotowany brokuł, czerwona cebula, rukola, kiełki rzodkiewki, pomidory koktajlowe)
  • świeżo wyciśnięty sok z marchwi (moja nie najlepsza sokowirówka potrzebowała 8 średnich marchewek na szklankę soku) 


Obiad:
  • zupa-krem z brokułów ( gotujemy ją całkowicie bez mięsa, sztucznych dodatków takich jak kostki rosołowe i inne przyprawy z glutaminianem sodu)
Potrzebujesz :brokuły, marchew, korzeń pietruszki, seler, pora, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Najlepiej najpierw podgotować warzyw i zioła które potrzebują więcej czasu a dopiero pod koniec gotowania dodać brokuły, które gotują się dość szybko.


Kolacja:
  • surówka ( biała kapusta, marchewka, biała rzodkiew, papryka, sól, pieprz)


Między posiłkami polecam popijać  zieloną herbatę oraz ziołowe. Można też podgryźć marchewkę albo jabłko (max 2 dziennie). Ja nie odczuwam zbytnio głodu dlatego te 3 posiłki w zupełności mi wystarczają.

Kotlety orzechowe z grochu

Składniki:
- 3 szklanki ugotowanego grochu
- 2 cebule
- 8 średnich pieczarek
- 2 pęczki  poszatkowanej pietruszki
- 1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich
- 2 jajka
- bułka tarta, płatki owsiane
- sól, pieprz




1. Zlewamy wodę z ugotowanego grochu, zależy nam na tym aby nie był zbyt wilgotny. A następnie za pomocą blendera rozdrabniamy go.

2. Do grochu dodajemy poszatkowaną i podsmażoną cebulę (ja użyłam czerwoną i białą) oraz podduszone i pokrojone pieczarki. 


3. Oraz poszatkowane orzechy włoskie.


4. Ja użyłam zamrożonej pietruszki ale oczywiscie można użyć świeżą:)


5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy 2 surowe jajka, pieprz, sól, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej a następnie formujemy kotleciki. Obtaczamy je w panierce z bułki tartej oraz płatków owsianych i smażymy na złoty kolor. 
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z rukolą :)

Smacznego !