niedziela, 28 listopada 2010

Latarenki w gotyckim stylu


Pod każdą fotografią podaje adres strony z której ją wzięłam, najczęściej są to strony sklepów w których możecie kupić te cuda :)












 

Kalendarz adwentowy cz. 3

Kalendarz adwentowy cz. 1
Kalendarz adwentowy cz. 2

Uff...kalendarz zakończony:) Umieściłam go na półce w gablotce, średnio jestem przekonana do tej lokalizacji ale we wzgledu na to ze mieszkanie jest dość małe a stół i stoliki zawsze zapełnione milionem "potrzebnych rzeczy" nie mialabym nawet gdzie ustawić szkalnego naczynia z prezencikami.

sobota, 27 listopada 2010

Andrzejkowy wieczór

 Zima już delikatnie o sobie przypomina..temperatura poniżej zera i zamiast mgły i wilgoci ładna delikatna biała zmarzlina wkoło...
Gdy tak zimno i ciemno za oknem to jeszcze chętniej zaszywamy się w domu otuleni kocem przy kominku. Choć drzwi i okna szczelnie zamykamy przed chłodem, nie "zamykajmy się" na innych ludzi. Zaprośmy znajomych np. na andrzejkowy wieczór!

Żeby to spotkanie pozostało wam na długo w pamięci warto zadbać o odpowiedni wystój jak i wróżby. 

WRÓŻBA Z BUTÓW

Część wróżb można trochę zmodyfikować, żeby nie były aż tak bardzo matrymonialne i żeby mogli się bawić również mężczyźni.  I tak np. popularna wróżba z butów może wróżyć kto pierwszy wyjedzie za granicę na dłuższy okres czasu (podróżować, studiować, pracować)
Wszyscy goście zdejmują buty z lewej nogi. Ustawiają je od ściany do drzwi, jeden za drugim. Właściciel tego, który przestąpi próg lub go dotknie (to trzeba ustalić przed rozpoczęciem zabawy) najszybciej wyjedzie.

WRÓŻBA Z WOSKU
Potrzebujemy przede wszystkim dużo wosku, klucz o dużym uchu oraz spore naczynie wypełnione zimną wodą oraz oświetlenie punktowe żeby ocenić cień.Wosk lejemy poprzez ucho klucza na zimną wodą a następnie oglądamy cień woskowego tworu.



 

WRÓŻBA IMIONA POD PODUSZKĄ

Bardzo lubię tą wróżbę. W wieczór poprzedzający Andrzejki wypisujemy na karteczkach imiona męskie/ damskie w zależności od preferencji :) i wkładamy pod poduszkę. Następnego dnia zaraz po przebudzeniu losujemy jedną karteczkę.

Mi sprawdziła się ta wróżba i przez wiele lat łączyła mnie przyjaźń z wylosowanym imieniem :)

Oczywiście tą wróżbę też można zmodyfikować i zamiast przyjaźni /miłości wpisać kraje, zawody. Wszystko zależy od tego czego chcemy się dowiedzieć ;)



 WYSTRÓJ

Postaw na świece! Im więcej tym lepiej. Nie w różnych kątach pokoju stoją różne świece nie ograniczaj się do jednego tylko typu.
Gdy myślę o Andrzejkach to przed oczami mam dwa wiodące kolory ciemny fiolet i czerwień, są to bardzo majestatyczne kolory które świetnie wyglądają w świetle świec.
  Obrus najlepiej, żeby był dość ciemny, można zrobić go  np. z zasłony. W niektórych hurtowniach, sklepach sprzedają nieduże fragmenty zasłony tzw. kupony możesz wtedy kupić świetny gatunkowo materiał za małe pieniądze. Jeśli uda Ci się kupić taki właśnie fragment tkaniny to możesz również uszyć nieduże poduszki ozdobne które nadadzą wyrazu kanapie. 
Fantazyjne kieliszki możesz właśnie w nich podać aromatyczne grzane wino albo wykorzystać je jako świeczniki. 
Dobrze wygląda gdy część oświetlenia wisi dlatego polecam wykorzystanie latarenek, klatek, lampionów itp.



czwartek, 25 listopada 2010

Boczniak w panierce

SKŁADNIKI:
  • boczniak (ilość taka jak na talerzu:)
  • 1/2 kostki tofu
  • 2 jajka
  • panierka: mąka orkiszowa, płatki owsiane/musli (bez rodzynek), zarodki pszenne
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ryż do sushi lub inny o okrągłych ziarnach + sos do sushi (ryż po ugotowaniu ma się kleić)
  • zielona, żółta papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • zielona cześć pora pocięta na paski
  • zielona sałata
  • pestki dyni
  • sos słodko-ostry chili
1. Boczniaki kroimy na połowy, tofu w plasterki. Oczywiscie można przyrządzić samego tylko boczniaka ja jednak chciałam aby w tym daniu było wiecej białka.



2. Nie lubie gotowych panierek, mają sztuczny smak i potrafią popsuć całe danie. Polecam eksperymentowanie z panierkami, jak dla mnie świetnie sprawdza się tak mieszana owsiano-mączna panierka.


3. Kawałki boczniaka i tofu panieruje a następnie smażę na głębokim ogniu aż panierka nabierze złoty kolor.  Do ugotowanego ryżu (polecam gotować tak jak ryż do sushi-instrukcja na opakowaniu) dodaje sos do sushi i formuje duże kule. Świeże warzywa kroje i układam wszystko na talerzu. Ryż można posypać pestkami z dyni a boczniaka i tofu polać sosem słodko-ostrym chili.


Smacznego!

niedziela, 21 listopada 2010

Kalendarz adwentowy ( advent calendar )

zobacz
kalendarz adwentowy cz. 2
kalendarz adwentowy cz. 3

Do początku grudnia już coraz mniej czasu...

Tegoroczny kalendarz będzie stanowił również ozdobę pokoju w okresie przedświątecznym. Zastanawiam się gdzie ustawie ten ogrom małych prezentów...może w jakimś dużym szklanym naczyniu.

Jak tylko dokończę resztę prezencików i dorobię numerki to obiecuje wrzucić zdjęcia całego kalendarza.





czwartek, 18 listopada 2010

Kanapki z szynką


SKŁADNIKI (dla 1 osoby):
  • 3 kromki chleba orkiszowego
  • majonez
  • szynka drobiowa i wieprzowa (postaraj się znaleźć w sklepie szynkę o dużej zawartości mięsa)
  • kapusta pekińska
  • pomidory
  • pora
  • ostry nóż

środa, 17 listopada 2010

Zupa dyniowa z grzankami

Dynia jest najbardziej jesiennym warzywem!
Korzystajmy z tego, że o tej porze roku można ją dostać w każdym warzywniaku a i koszt jej jest nieduży.

SKŁADNIKI ( 2 osoby):
- bulion warzywny (wywar z dużego korzenia pietruszki, 3 marchewek, średniej wielkości selera, 1 cebuli, 1 pora +1 łyżeczka suszonego lubczyka ogrodowego)
- 2 szklanki pokrojonej w  kostkę dyni
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- łyżka oleju
- 1 bułka krajzerka pokrojona na kosteczkę
- 2 duże łyżki masła
- 1 łyżka tarty twardy ser np.
- 2 duże łyżki śmietany/jogurtu
- pietruszka
- pora pokrojona w krążki
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- świeżo mielony pieprz

1. Na głębokiej patelni /w garku rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż sie zaszkli. Dodajemy dynię (im w mniejszych kawałkach bedzie tym szybciem uda się ją rozgotować) i 2-3 chochle wywaru, przykrywamy przykrywką i czekamy aż dynia się rozgotuje.

2. Rozgotowaną dynię rozdrabniamy widelcem/przecieramy przez sito dodajemy czosnek, sól, zioła prowansalskie. W zależności od pożadanej konsystencji dodajemy do zupy wywar.

3.Na małej patelni podsuszamy kosteczki z bułki (można użyć czerstwą bułkę wtedy pomijamy ten etap) a następnie dodajemy masło. Podsmażone grzanki posypuje serem i dodaje szczyptę soli.

4. Do głebokich talerzy nalewamy zupę, na wierzchu robimy kleks z jogurt/śmietany posypujemy po wierzchu pietruszką, grzankami dodajemy kilka krążków z pory.


Smacznego!

Muzyczny świat romantyzmu



Dziś proponuje zanurzyć się w muzykę klasyczną...
Dwóch wybitnych kompozytorów i pianistów epoki romantyzmu przeniesie Was do krainy marzeń...Dajcie sie porwać i poczujcie energie płynącą z tej muzyki !





1. Marzenie miłosne F. Liszt






2. Marzenie R. Schumann

wtorek, 16 listopada 2010

Osteoporoza - jak zapobiegać

Osteoporoza jest chorobą kości która prowadzi do zwiększonego ryzyka powstawania złamań.

Dotyczy szczególnie 3 grup pacjentów:
  • kobiet po okresie menopauzy
  • ludzi starszych -zarówno kobiet jak i mężczyzn
  • osób leczonych glikokortykosterydami np. w przebiegu chorób dermatologicznych, autoimmunologicznych w celu zahamowania procesu zapalnego.




 Istotne czynniki zwiększające ryzyko osteoporozy (które możesz zmienić):
  • siedzący tryb życia, mała aktywność fizyczna ! (umiarkowany wysiłek fizyczny jest tym czego potrzebujesz! Nie polecam jednak sportu wyczynowego, biegu maratońskiego)
  • dieta bogata w białko zwierzęce (badania pokazują korelacje między taką dietą a wzrostem wydalania wapnia zresorbowanego z kości)
    • palenie papierosów

    • brak witaminy D (najlepiej uzupełnić jej niedobory wystawiając się na słońce, jest ona w ten sposób syntetyzowana w skórze)
    • leki, nadmierne spożycie alkoholu
     
    Picie zielonej herbaty zapobiega osteoporozie!
    Pozwala zwiększyć gęstość mineralną kości a tym samym zmniejszyć ryzyko powstawania złamań.
     
    Muraki S, Yamamoto S, Ishibashi H, Horiuchi T, Hosoi T, Suzuki T, Orimo H, Nakamura K: Green tea drinking is associated with increased bone mineral density.J Bone Miner Res 2003 , 18:S241
      




    Warto pamiętać, że prawie każdy niedobór mikroelementów jak i witamin może negatywnie odbić się na naszych kościach dlatego zdrowa dieta z dużą zawartością warzyw jest jak najbardziej wskazana.
    Umyślnie nie napisałam o niektórych czynnikach co do których mam duże wątpliwości. Nie chcę też zaciemniać tego artykułu rozwodząc się o chorobach genetycznych i rzadkich przyczynach


    Zachęcam do aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania się, wskazane są również spacery (możliwość wyłapania promieni słonecznych + ruch). 



    poniedziałek, 15 listopada 2010

    Tofu z warzywami (danie bez soli!)

     SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):
    • 1 opakowanie tofu w marynacie
    • 2 papryki (najlepiej różnych kolorów)
    • 1/2 pora
    • 1 duża lub 2 małe marchewki
    • 2-3 liście kapusty pekińskiej
    • 1/2 opakowania groszku
    • olej do smażenia
    • 2 woreczki ryżu
    • sos sojowy/ zupa miso
    • przyprawa 5 smaków
    • warzywna przyprawa do kanapek (zawiera tylko suszone warzywa)

     
    1. Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i przystępujemy do krojenia. Podczas przygotowania tego dania krojenie jest jednym z najważniejszych czynności dlatego warto poświęcić mu trochę czasu. Marchewkę i białą część kapusty pekińskiej kroimy w słupki a paprykę w dużą kostkę a porę na trochę większe kawałki.
     

    2. Na dużej patelni (woku) rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Najpierw marchewkę, później paprykę, tofu a na końcu por, kapustę i groszek. Ważne jest aby warzyw nie było za dużo na patelni, jeśli będzie ich za dużo to zamiast otrzymać chrupkie i soczyste warzywa wyjdzie coś podobne do bigosu. Nie przykrywamy patelni pokrywką! Smażymy krótko na dość wysokim ogniu. Pod koniec koniec dodajemy przyprawę 5 smaków ok. 1 płaskiej łyżeczki oraz dodajemy zupę miso (w razie trudności z kupieniem może być odrobina sosu sojowego)


    3. Ryż gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu, nie dodajemy soli. Ciepły ryż mieszamy z przyprawą do kanapek.


    Smacznego!

    niedziela, 14 listopada 2010

    Tiramisu - same jajka, bez śmietany

    SKŁADNIKI:

    - 5 jajek
    - serek mascarpone 250 gram
    - cukier 4 łyżki (czesto używam jeszcze mniej)
    - biszkopty 1,5 opakowania okrągłych
    - 300 ml mocnej kawy
    - czekolada gorzka 2 kostki
    - czekolada nadziewana 2 kostki



    1. Białka oddzielone od żółtek ubijamy na sztywno.


    2. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy aż zrobi się pienista masa.


    3. Do tej masy dodajemy mascarpone.


    4. Mieszamy obie masy (tą z białek i tą z żółtka i mascarpone)


    5. Biszkopty wybieram w zależności od tego w jakim naczyniu chcę podać tiramisu, w przypadku dość małych salaterek podłużne biszkopty trzeba docinać dlatego korzystam z okrągłych.


    6. Nasączone kawą biszkopty układamy na przykład w ten sposób.


    7. Wlewamy masę i możemy jeszcze dołożyć 2 biszkopty do środka.


    8. Dodajemy jeszcze krem tak aby pokrył wszystkie biszkopty. Z czekolady uprzednio trzymanej we lodówce robię wiórki czekoladowe. Połączenie 2 rodzajów czekolady daje bardzo fajny efekt.
    Przed podaniem tiramisu powinno postać 2-3 godziny w lodówce.


    Smacznego!